2 Ekim 2012 Salı

F1 - Hamilton Mercedes'te

Özellikle son birkaç aydır, F1 alemlerinde bu dedikodu dönüp dolaşıyordu: "Lewis Hamilton, Mercedes takımına geçecek". Açıkçası ben dahil çoğu kimse, bu dedikodu sonunda Hamilton'un "yuvada" kalacağını ve hiç bir yere gitmeyeceğini düşünüyordu. Ne de olsa McLaren, 14 yıldır beraber olduğu takımdı. Ron Dennis ise, Hamilton'u keşfeden kişiydi. Nasıl olur da böyle bir takımdan gidebilirdi ki??
Halef - selef aynı karede...
Denklemin diğer tarafı yani Mercedes'te durumlar biraz daha karışıktı: 
  • Michael Schumacher, bir türlü F1'e devam edip etmemeye karar verememişti. "2. Schumacher" olarak adlandırabileceğim resmen farklı bir kişilikte yarıştığı dönemde kendisinden beklenen performansı bir türlü gösteremedi. Bu sene sebep olduğu kazalar da cabası...
  • Mercedes, geçen seneyi 4. olarak bitirmiş ve bu seneyi "ilk 3" parolasıyla açmıştı. Ancak şu anda 5.liği bile zor alacak gibi gözüküyorlar. 
  • Bu takım BAR-->Honda-->Brawn-->Mercedes şeklinde evrimleşti. Ve bildiğiniz gibi bu zincirin sadece 3. halkasında bir kere şampiyonluk geldi. O da, Honda'nın bir sezonu heba etmek pahasına tamamen ertesi sezonun arabasına odaklanması sonucu gelmiş bir başarıydı.

Mercedes, takımd birşeyleri değiştirmek adına, mutsuz olduğunun ipuçlarını farklı zamanlarda veren Hamilton'a iyi bir teklif yaptı. Bu arada, McLaren'in ilk başta, Hamilton'a halihazırda kazandığının altında bir paket önerdiğini de hatırlatayım. McLaren tehlikeyi sezince, önerisini Mercedes'in teklif ettiği rakama yükseltti, ama anladığım kadarıyla artık çok geç kalmışlardı. Hamilton "tamamen duygusal" bir karar verdi ve İngilizce deyimiyle bu "challenge"ı almaya karar verdi.

Bence bu olay, hem Mercedes hem Hamilton adına bir "kazan-kazan" (win-win) durumu oluşturdu. Şöyle ki:
  • Mercedes, şu anda gridde bulunan en hızlı pilotlardan birini aldı (hem de şampiyonluk kazanmışlardan). Bu hem takıma yeni bir hava getirecek, hem de pratikte arabalarının full potansiyelini piste direk yansıtıp, daha hızlı kullanabilen bir pilotları olacak.
  • Hamilton bence 1. pilot olmayı garantiledi. Rosberg'e eşit davranacaklarını sanmıyorum. 
  • Ayrıca Mercedes Michael Schumacher'in  beceremediği geri dönüşü Hamilton'la beraber gerçekleştirirse, Hamilton efsaneler arasında yer almaya bir adım daha yaklaşmış olur.
  • 2014 yılında söylendiği gibi yeni (1.6lt turbo) motorlar gelecek olursa, Mercedes takımı aynı zamanda bir motor üreticisi olarak, bu geçiş döneminde avantajlı olacaktır.
  • Hamilton'un kendi konfor alanını bırakıp, yeni bir mücadeleye girişmesinin getireceği olgunluğu da saymak lazım.
Bunun sonucunda gelecek sene bizi daha güzel yarışlar bekliyor mu bilemiyorum. Ben McLaren ve Hamilton'a sempati duyan biri olarak gelecek sene kimi tutacağımı şu anda kestiremiyorum. Sanırım hem Hamilton, hem Button adamlarım olmaya devam edecekler, McLaren'in Hamilton yerine aldığı Perez'e aynı gözle bakacağımı sanmıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder