8 Ağustos 2012 Çarşamba

50 yaşında delikanlı Plymouth XNR ve Virgil Exner

1960 Plymouth XNR 500

Internette Plymouth XNR'ın açık arttırmaya çıktığıyla ilgili bir haber gözüme çarptı. Ben de biraz araştırma yaptım. Modelin tam adı XNR 500. Dizaynın sahibi Virgil Exner. Prototipi Ghia firması 1959'da üretmiş ve 1960 yılında görücüye çıkmış. Yaklaşık 200hp gücünde 6 silindirli Chrsyler motora sahipmiş. Dizayn 50 yaşını geçmiş, ama hala zıpkın gibi... Sıradışı ve yenilikçi gözüküyor. Internette maalesef daha fazla bilgi yok, ancak bu kadar radikal ve kışkırtıcı bir prototipin markası ve çizeri hakkında biraz daha bilgi vermek gerektiğini düşündüm:



Aslında Plymouth, Chrysler grubunun giriş seviyesi markasıydı, yani ucuz bir markaydı. Ancak bu prototip ucuz bir markaya ait olmayacak kadar zamanının ötesinde ve bildiğimiz herşeyden çok farklı gözüküyor. 50'lerin meşhur kanat (fin) modasının en uç örneklerinden biri olduğunu söylemek mümkün. 

Dizaynın sahibi Virgil Exner Chrysler grubunda 55-63 arasında çalışmış, kanat modasının ve aerodinamik dizaynların en önemli isimlerinden biriydi. O işe başladığı zamanlarda arabalar mühendisler tarafından çizilirdi ve tabi ortaya pek heyecanlı dizaynlar çıkmazdı (şaşıran??). Exner ise bunu değiştirip tüm dizayn sürecini üstlenmiş. "Kil"den prototip dizaynı yaratmayı otomotiv dünyasına kazandıran isim olarak biliniyor. Bugünlerdeki dizayn diline isim verme modasını da (Ford-Kinetic, Mazda- Zoom zoom vb) sanırım Exner başlatmış: kendi dizayn diline "Forward Look" (İleri Görüş) ismini vermiş ve bu konsept için bir logo bile yaratmış. Yine Amerikan markaları arasında farklı bir yere sahip olan Studebaker'da da çalışmış.  

Otomotiv dünyası böyle radikal ve korkusuz isimler sayesinde şu anda olduğu yere geldi, o nedenle bu güzel prototipin diğer fotolarını da sizinle paylaşmak istiyorum:

Asimetrik yerleşimli arka kanat ve tampon yekpare yapılmış


XNR'ın içi de yenilikçiydi


1 yorum: