21 Eylül 2012 Cuma

2012 Marka Satış Rakamları (Ocak-Ağustos)

2012'nin geride kalanı için toplam pazar verilerini paylaşmıştım. Sıra marka bazında sıralamada.

Otomobil özelinde bakarsak ilk 3:
1. Renault
2. VW
3. Ford 
şeklinde gerçekleşmiş. Renault tabi yerli ürettiği Fluence ve Symbol modelleriyle sağlam bir yere sahip. Ama benim ilgimi daha çok VW çekti. Hakikaten de özellikle İstanbul'da sanki her taraf Passat ve Jetta dolu. Golf de az sayılmaz. Küçük hacimli TSI ve TDI motorların vergi avantajıyla, pazara nazaran yüksek kar marjlarını ustalıkla gizliyorlar.

Lüks segmentte ise sıralama BMW, Audi ve Mercedes diye gidiyor. Yeni 1 ve 3 sınıfları ile BMW'nin bir süre daha bu liderliği sürdüreceğini sanıyorum. Bu sıralamayı karıştırabilecek etken ise Mercedes'in yeni çıkartacağı A serisi olacaktır. Çünkü yeni Audi A3 bence eskisine gereğinden fazla benziyor ve o sınıfın tüketicileri yeniliğe açık gözüküyor.

Eski bir Alfisti olarak Alfa Romeo'nun 8 ayda 619 adet satış yapması beni mutlu etti. Sadece 2 modeli olduğu ve bunların arasında sedan olmadığı düşünülürse başarılı sayılabilecek bir rakam.

Aşağıdaki tablodan diğer markalara ve hafif ticari araçların eklenmesiyle nelerin değiştiğine daha ayrıntılı bakabilirsiniz (O zaman sıralama Ford-Fiat-VW-Renault olarak değişiyor).

Bir sonraki yazımda, segment bazında model sıralamasına bakacağız :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder